משחקי האדמה כמענים רגשיים במסגרת גפ"ן

הצורך:
מדוע?
איך זה עובד במשחקי האדמה?
בעידננו סביבות ההתפתחות של רוב הילדים שונות באופן מהותי מסביבות ההתפתחות של ילדים בדורות קודמים.
ילדים לאורך כל הדורות גדלו תוך מגע בחומרי הטבע ותוך כדי משחק חברתי, יצירה חופשית ואינטראקציה ישירה. ההתנסות במגוון תחושות אפשרה פתוח של כישורי הסתגלות למציאות משתנה והמשחק החופשי אפשר פיתוח מגוון רחב של כישורי התמודדות. הילדים, במשחקם נעים במרחב, מתקשרים עם זולתם, משחקים תפקידים שונים ומדמיינים את עצמם מתמודדים עם מגוון מצבים ואתגרים.
בימינו, ההימצאות הממושכת בבית מול מסך, אינה מספקת את הפעלה הגוף-נפשית הטבעית הנדרשת להתפתחות ולפיתוח חוסן.
במשחקי האדמה הילדים מתנסים במגוון רחב מאוד של תחושות תוך כדי הפקת החומר ליצירה. לאחר הפקת החומר, הילדים יוצרים דמויות, בתים וכלים למשחק החופשי וכן משחקי לוח, והם ממציאים את החוקים והכללים.
המשחקים, תוצרת הילדים, מהווים בבואה לנפשם, והמשחק בהם, מאפשר להם עיבוד והתמודדות עם מגוון רחב של אתגרים, אותם הם חווים כמעוררי חרדה. האינטראקציה הבין-אישית מחזקת את כישורי הביטוי העצמי של הילדים ואת יכולתם להסתייע ולסייע.
התוכניות שלנו
למידה רגשית חברתית, אקלים מיטבי, כישורי חיים ומניעת התנהגויות סיכון:
קשיי הוויסות של ילדים הועצמו בעידן הנוכחי. רמת החוסן הידלדלה. נוספו גם התמכרות למסכים וחשיפה לתכנים שאינם מותאמים.
כל אלה נמצאים בבסיס של תופעות מדאיגות ששכיחותן בעלייה בילדים ונוער: דיכאון, חרדה, הפרעת אכילה, התנהגויות סיכון, אלימות, אלימות מינית ואובדנות.
שיטת משחקי האדמה מעצימה את כישורי הוויסות העצמי בכך את כישורי החוסן הנפשי ומונעת אלימות והתנהגויות סיכון.
מענים רגשיים וטיפוליים:
הכלה והשתלבות:
תלמידים עולים ותושבים חוזרים:
שיטת משחקי האדמה יושמה עם מגוון ילדים עולים ופליטים. היא מאפשרת לילדים ביטוי של תכני נפשם. באשר לעולים ומהגרים, סיפור מסעם מהווה נדבך מרכזי של עולמם הרגשי.
באמצעות משחקי האדמה הילדים מבטאים את סיפורם ומנגישים אותו לזולת. כל סיפור הגירה הוא סיפור על אדמה, הסביבה בה הייתי, להיכן נדדתי והאדמה בה אני מצוי כעת עם חששותי ותקוותי.
היצירה המשותפת של מגוון ילדות וילדים, מהווה גשר נפלא של השתלבות.